2010./2011.akadēmiskajā gadā trīs Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes (MF) studentes - Darja Svirina, Zane Vīksna, Sintija Sauša - ieguvušas Dr. Jāņa Priedkalna Medicīnas zinātņu pētniecības fonda stipendiju.

Šā gada februārī mecenāts Jānis Priedkalns pārdeva automašīnu „Ferrari” un iegūto naudu – 100 100 latus – ziedoja LU medicīnas studentu atbalstam, izveidojot stipendiju fondu, lai veicinātu medicīniskās izglītības attīstību Latvijā un atbalstītu studentus, kas iesaistīti neiroloģijas pētījumos, prioritāri neiro-endokrinoloģijas nozarē. Novēlētie līdzekļi izmantoti kā neaizskaramais kapitāls, stipendijas studentiem izmaksājot no noguldījuma procentiem. Saskaņā ar stipendijas komisijas lēmumu Darja Svirina ieguva stipendiju pētījumu veikšanai - 2300 latu apmērā, Zane Vīksna – 1 500 latus, bet Sintija Sauša – 700 latus. Stipendijas komisija: LU MF dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde, LU MF prof. Vija Zaiga Kluša un LU MF prof. Ruta Muceniece, LU Fonda direktore Laila Kundziņa. „Modernās medicīnas zinātnes pamatā ir jaunāko pētījumu rezultātu izmantošana praksē, izstrādājot jaunas metodes un pieejas slimību ārstēšanā. Tāpēc pilnvērtīgas medicīnas studijas nav iedomājamas bez nopietna zinātniskā darba. Pateicoties Jāņa Priedkalna fonda stipendijām, turpmāk LU MF labākajiem studentiem būs iespēja pilnībā nodoties studijām un pētniecībai, kas nākotnē nesīs labumu visai sabiedrībai,” uzsver LU MF dekāne prof. I. Rumba-Rozenfelde. Par stipendiāti Darju Svirinu Stipendiāte Darja Svirina šobrīd ir LU MF ārstniecības profesionālās studiju programmas 5.kursa studente, kas kopš pirmā studiju gada pievērsusies pētījumiem neiroloģijā. Jau šobrīd Darja ir uzrakstījusi 16 publikācijas, no kurām četri oriģināli raksti ir starptautiski citējamos izdevumos. Tāpat viņa ir piedalījusies vairākās gan starptautiskajās, gan nacionālās konferencēs un viņas vidējā atzīme nav bijusi zemāka par 9 ballēm. Darja Svirina stāsta, ka stipendija palīdzēs veikt iecerētos pētījumus: „Pašlaik piedalos darba „Neiroimūnās regulācijas iespējas neirodeģeneratīvo slimību ārstēšanā ar jauna tipa priviliģētām struktūrām” izstrādē. Plānoju rakstīt arī doktora disertāciju par šo tēmu. J. Priedkalna stipendija ļaus pilnībā pievērsties zinātniskajam darbam, nedomājot par papildu darbu iztikai. Tas ir arī līdzšinējā darba novērtējums, apliecinot, ka jaunā neirozinātnieka darbs ir vajadzīgs un ir atzīstams. Esmu pārliecināta, ka viss iecerētais tiks realizēts! Esmu bezgalīgi pateicīga LU Fondam un J. Priedkalna kungam par atbalstu studijā un zinātniskajā darbā.”
Par LU mecenātu Dr. Jāni Priedkalnu LU mecenāts Dr. Jānis Priedkalns (1934) dzimis Latvijā, taču Otrā Pasaules kara laikā atstājis Latviju, tuvojoties PSRS okupācijai, un šobrīd dzīvo Austrālijā, Adelaidā. Dr. J.Priedkalns - anatoms-histologs-embriologs, bijis profesors vairāku valstu universitātēs, kā arī ir Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķis. 1997.-2001.gados bijis Latvijas vēstnieks Apvienotajās Nācijās, kā arī 6.Saeimas deputāts un pārstāvis Eiropas Padomē. J. Priedkalns ir LU Fonda Zelta mecenāts, viņa vārds iegravēts LU mecenātu plāksnē, kas atrodas universitātes centrālajā ēkā.
  • <link http: www.fonds.lv _blank>LU Fonds

Dalīties