Trešdien, 20. martā, no plkst. 13.00 līdz 15.00 Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) klīnikā Gaiļezers Hipokrāta ielā 2 notiks Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes (LU MF) Atvērto durvju diena, kurā ikvienam vidusskolēnam būs iespēja uzzināt par ārstniecības un farmācijas studiju programmām, apmeklēt slimnīcas Operāciju bloku, Invazīvās kardioloģijas laboratoriju, Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas, Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas, kā arī Toksikoloģijas un sepses klīnikas.

LU Medicīnas fakultātes dekāne prof. Ingrīda Rumba-Rozenfelde: „Pavasaris ir laiks, kad jau tradicionāli gaidām tikšanos ar Latvijas skolu jauniešiem, kuri savu nākotni nolēmuši saistīt ar medicīnu vai farmāciju. Studiju izvēle nav viegls lēmums, tāpēc Medicīnas fakultātes mācībspēki un slimnīcas labākie speciālisti vēlas palīdzēt jauniešiem, dalīties savās zināšanās un pieredzē, iedvesmot izvirzīt un sasniegt augstus mērķus.”

Īpaši ekskluzīva būs iespēja apmeklēt slimnīcas Operāciju bloku – iepazīt ķirurga darba ikdienu. Operāciju blokā ir 16 speciāli aprīkotas zāles, kurās palīdzība tiek sniegta 24 diennaktī un septiņas dienas nedēļā. Pagājušajā gadā te tiek veiktas gandrīz 13 000 operāciju.

RAKUS valdes priekšsēdētājs prof. Viesturs Boka akcentē, ka medicīnas studentu, doktorantu, rezidentu apmācība ir viens no svarīgiem slimnīcas uzdevumiem. RAKUS ir viena no lielākajām mācību bāzēm medicīnas studentiem, tādējādi sniedzot savu ieguldījumu topošo ārstu izglītībā un praktisko iemaņu ieguvē.

Informācijas dienas ietvaros skolēniem būs unikāla iespēja ieskatīties RAKUS ārstu ikdienā, apmeklēt Latvijā lielāko Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku, lai iepazītos ar neatliekamās palīdzības sniegšanu specifiku. Klīnikā katru dienu tiek uzņemti 200 jaunu pacientu, bet gada laikā to skaits sasniedz 68 tūkst. Būs iespēja apskatīt Toksikoloģijas un sepses klīniku – Latvijā vienīgo vietu, kurā pacientiem sniedz palīdzību saindēšanās gadījumos. Tāpat skolēniem durvis vērs Invazīvās kardioloģijas laboratorija – tajā darbojas divas angiogrāfijas zāles kardioloģiskiem pacientiem. Savukārt Terapeitiskās radioloģijas un medicīnas fizikas klīnika – Baltijā lielākā un modernākā šāda veida ārstniecības vieta onkoloģiskiem pacientiem, kur izmanto mūsdienīgākās staru terapijas metodes.

Gadu no gadu studijas LU MF izvēlas spējīgākie un talantīgākie Latvijas vidusskolu beidzēji, kas centralizētajos eksāmenos uzrādījuši izcilas sekmes ķīmijā, bioloģijā un svešvalodās, kā arī sekmīgi absolvējuši Jauno Mediķu skolu, kas dod papildu priekšrocības, stājoties LU MF.

LU MF piedāvā sešgadīgu Ārstniecības profesionālo augstākās izglītības programmu ārsta grāda iegūšanai un trīsgadīgu Veselības zinātņu bakalaura programmu farmācijā, kā arī divgadīgu Veselības zinātņu maģistra programmu farmācijā. Visas programmas ir akreditētas un atbilst Eiropas Savienības normām. Ārstniecības programmas absolventi var turpināt studijas doktorantūrā vai rezidentūrā, kā arī strādāt sertificēta ārsta uzraudzībā. Savukārt pēc farmācijas maģistra studiju programmas pabeigšanas absolventi iegūst tiesības strādāt visās farmācijas jomās, tajā skaitā arī kā farmaceiti.

LU MF programmas ārstniecībā, farmācijā un veselības aprūpē ir ļoti mūsdienīgas, veidotas balstoties uz jaunākajiem zinātnes sasniegumiem un Skandināvijas valstu pieredzi. Būtiska studiju sastāvdaļa ir praktiskās nodarbības un prakse, kas sākas jau 3. studiju semestrī un notiek Rīgas vadošajās klīnikās un ārstniecības iestādēs. Pētniecības jomā notiek plaša sadarbība ar daudzām zinātniskajām institūcijām Latvijā. LU MF studenti katru gadu arī piedalās ES izglītības programmās LLP/ERASMUS, kas piedāvā studentiem iespēju no 3 mēnešiem līdz pilnam akadēmiskajam gadam studēt kādā citā ES dalībvalsts augstskolā.            

Ik gadu LU MF uzņem no 450 - 800 jaunus studentus, pašlaik studē – 1703. Līdzās atzītiem Latvijas medicīnas nozares korifejiem, LU MF strādā arī daudz jaunu un talantīgu pasniedzēju, lasīt lekcijas ierodas arī vieslektori no Zviedrijas, Vācijas un ASV. Fakultātē kopumā strādā 126 akadēmiskie docētāji, no kuriem 4 ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenie locekļi, 7 korespondētājlocekļi, 16 profesori, 23 asociētie profesori, 15 docents, 12 viesprofesori, 5 privātdocenti u.c.

Klīnikā "Gaiļezers" var nokļūt ar:

14. un 18. trolejbusu, braucot līdz pieturai "Gaiļezera slimnīca" (braucot no centra),
21. autobusu un mikroautobusiem, braucot līdz pieturai "Gaiļezera slimnīca" (braucot no centra), 
15. autobusu, braucot līdz pieturai "7.slimnīca" (braucot no Ķengaraga).

Dalīties